fbpx

Strategi harga murah: 3 soalan penting untuk usahawan jika mahu guna strategi ini dalam perniagaan

MURAH… MURAH… MURAH!!!

Daripada dulu sampailah sekarang, banyak kali di wall Facebook saya ternampak iklan-iklan dari usahawan yang begitu ghairah guna terma “murah” ini dalam perniagaan mereka.

Ada yang sampai dilekatkan terus perkataan “murah” ini pada Facebook page, domain website, malah pada nama produk mereka itu sendiri.

Tahukah anda, kajian pakar pemasaran dalam bidang Consumer Behaviour menunjukkan yang HARGA adalah INDIKATOR AWAL bagi pelanggan untuk menilai KUALITI sesuatu produk / servis yang ditawarkan itu.

Dalam erti kata lain, kalau nak tahu sesuatu produk / servis itu berkualiti atau tidak, boleh intai-intai dulu pada harganya.

Soalan #1 untuk usahawan: Adakah anda benar-benar mahu perniagaan anda sentiasa dikaitkan dengan “murah” oleh pelanggan anda?

Untuk meletakkan harga, kebiasaannya usahawan akan guna strategi cost-plus pricing, iaitu selepas diambil kira segala kos yang terlibat, barulah dikira berapa peratus keuntungan yang dimahukan.

Dalam hal harga murah ini, strategi asal ialah anda nak kurangkan keuntungan jualan per unit dengan harapan lebih banyak lagi unit yang akan terjual nanti dan seterusnya meningkatkan market share perniagaan anda.

Ini dinamakan penetration pricing.

Strategi “harga murah” ini mungkin berkesan pada awalnya, terutamanya jika anda mahu perkenalkan produk atau perniagaan baru dalam pasaran.

Dalam strategi penetration pricing ini, harga murah itu sepatutnya hanya bersifat sementara sehinggalah ke satu tahap yang mana harga akan dinaikkan sedikit demi sedikit apabila objektif perniagaan sudah tercapai.

Bukannya sentiasa murah sokmo!

Apabila anda sentiasa ingin jadi yang termurah, kemungkinan besar anda akan terjebak dalam “perang harga”.

Kalau hari ini anda letak harga jualan RM10, esok lusa pasti ada saja pesaing yang akan letak harga RM9.

Bila pelanggan anda berkurang sebab dah lari kepada pesaing, anda pula lawan dan letak harga RM8.50. Mereka pula turunkan lagi sampai RM7. Kemungkinan untuk turun lagi sehingga RM7.50, RM6, dan seterusnya boleh berlaku.

It will be a never ending war.

Pada satu tahap nanti anda akan burnout; diri sendiri akan ‘terbakar’ dek kepenatan layan pelanggan tapi hasil yang anda dapat tak seperti yang diharapkan.

Keuntungan anda makin mengecut, pelanggan pun bukan makin bertambah tapi makin berkurang sebab sekarang mereka sudah ada lebih banyak pilihan dengan harga yang “semakin murah”.

Anda dan pesaing-pesaing anda punya kerjalah tu!

Lagi parah apabila perniagaan anda itu berasaskan servis, yang mana MASA adalah modal yang paling MAHAL dan tak boleh dicari ganti dalam perniagaan jenis ini.

Hakikatnya, ramai pelanggan yang mencari produk atau servis murah akan sentiasa cari yang “termurah” dalam pasaran. Walau bagaimanapun itu hak mereka, jangan dipersoalkan.

Anda sebagai usahawanlah yang harus bijak dalam mengawal harga pasaran supaya keuntungan yang anda dapat adalah setimpal dengan apa yang anda usahakan.

Kerana dalam supply chain perniagaan, pasti ada saja yang mampu menyaingi anda dalam perang harga murah ini.

Supermarket dan hipermarket yang sentiasa mencanang harga barang-barang mereka murah itu pun, bukan semua barangan dalam pasaraya mereka itu murah.

Nak main permainan murah, mereka ada strategi marketing khusus yang digunakan. Bukan semberono saja tampal harga “murah” itu pada media promosi mereka.

Mereka dan lain-lain organisasi perniagaan besar ada bajet marketing yang MAHAL untuk main permainan MURAH ini. Mereka ada sistem tersendiri, kajian pasaran, dan pelbagai data terkumpul untuk kenal pasti yang mana dan bila patut diletakkan harga murah dan yang harga tak berapa murah.

Soalan #2 untuk usahawan: Berapa “mahal” pula bajet marketing anda untuk main permainan “harga murah” ini?

Kesimpulannya, elakkan dari terlalu taksub untuk tawarkan harga yang “termurah” kepada pelanggan.

Cuba fokus kepada elemen-elemen lain dalam perniagaan yang lebih penting seperti meningkatkan kualiti produk dan servis, menambah baik aspek khidmat pelanggan, atau mendidik pelanggan tentang segala informasi yang berkaitan dengan perniagaan anda.

Ambil contoh syarikat Zappos di US yang sangat cemerlang dalam aspek khidmat pelanggan (customer service) mereka. Nama Zappos sudah banyak kali dipetik dalam kajian kes perniagaan tempatan dan antarabangsa.

Harga produk yang dijual oleh Zappos tidaklah murah berbanding pesaing mereka. Walaupun begitu, Zappos ada begitu ramai pelanggan setia yang sentiasa saja mahu membeli dari mereka.

Sebaiknya, kita mahu mahu pelanggan lihat perniagaan kita sebagai satu perniagaan yang ada kredibiliti, mementingkan kualiti, dan mempunyai kepakaran dalam sesuatu bidang yang tidak terdapat pada pesaing-pesaing lain.

Jika pelanggan lihat perniagaan kita sebagai “murah”, mereka dengan mudah akan dapat membandingkan perniagaan kita dengan pesaing-pesaing lain. Potensi untuk hilang pelanggan baru dan lama memang ada.

Soalan #3 untuk usahawan: Anda dah faham maksud soalan #1 dan #2 di atas?

Saya doakan semoga perniagaan anda dan saya berjaya! 😉

 

----
Anda rasa artikel ini bermanfaat? Jom kongsikannya untuk kebaikan orang ramai.

Like & Follow Facebook Konfiden untuk kemaskini perkongsian informasi bermanfaat serta berfaedah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *